Syropy i likiery - dodaj odrobinę słodyczy swoim koktajlom
18. 2. 2023
Czym jest syrop cukrowy?
Syropy używane w koktajlach to ich słodki mały sekret, który wzniesie Twoje drinki na wyższy poziom. Zasadniczo jest to po prostu połączenie cukru i wody, ale przy odrobinie kreatywności możesz zrobić syropy o bardziej wyrazistym smaku.
Dla tych, którzy mają mało czasu lub po prostu nie mają ochoty na samodzielne przygotowywanie syropów - w niemal każdym sklepie znaleźć można mnóstwo niesamowitych opcji do wyboru.
Aby zrobić własny syrop, zacznij od zmieszania w rondlu równych części cukru i wody i po prostu to zagotuj. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, możesz dodać dowolne dodatki, takie jak świeże owoce, zioła lub przyprawy. Pozwól mieszance gotować się przez kilka minut, aby smaki się połączyły, a następnie odcedź wszelkie cząstki stałe i pozwól syropowi ostygnąć. Voila! Twój własny domowy syrop do koktajli jest gotowy i tylko czeka, aby dodać nutę słodyczy do Twojego drinka. I pamiętaj, jeśli chodzi o syropy, możliwości są nieograniczone, więc baw się eksperymentując z różnymi smakami i kombinacjami.
Syrop cukrowy 1:1
Składniki:
- 200 g drobnego cukru
- 200 ml wody
Przygotowanie:
- Umieść cukier i wodę w rondlu i delikatnie podgrzewaj
- Mieszaj, aby połączyć składniki, dopóki płyn będzie przejrzysty.
- Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia przed wlaniem do szczelnego pojemnika.
- Zwiększ ilość cukru jeśli chcesz by syrop był gęstszy i bardziej słodki.
Syrop z owoców leśnych
Składniki:
- 200 g cukru
- 200 ml wody
- 300 g owoców leśnych (truskawki, maliny, jagody)
Przygotowanie:
- Cukier i wodę umieść w rondlu i delikatnie podgrzewaj.
- Zdejmij z ognia, wymieszaj z owocami i rozgnieć je za pomocą tłuczka lub widelca.
- Odstaw na co najmniej 1 godzinę.
- Odcedź mieszankę przez sitko z drobnymi oczkami, dociskając miazgę owocową szpatułką, aby wydobyć z niej jak najwięcej cieczy.
- Syrop przechowuj w zamkniętym pojemniku w lodówce.
Syrop o smaku Herbaty Earl Grey:
Składniki:
- 200 g drobnego cukru
- 4 x torebki wybranej herbaty
- 200 ml wody
(Przepis można wykonać z dowolnie wybraną herbatą - oprócz zielonej herbaty.)
Przygotowanie:
- Torebki herbaty zalej 200 ml wrzącej wody i parz dwa razy dłużej, niż sugeruje opakowanie.
- Przecedź herbatę do rondelka, dodaj cukier i delikatnie podgrzewaj mieszając do momentu, aż cukier się rozpuści.
- Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia, następnie przelej do szczelnego pojemnika.
Syrop bananowy
Składniki:
- 200 g cukru
- 75 ml wody
- Szczypta soli
- 3 banany obrane ze skórki i pokrojone na 2 cm kawałki
Przygotowanie:
- Do rondelka, postawionego na średnim ogniu, dodaj cukier, wodę i sól.
- Doprowadź do niskiego wrzenia i gotując często mieszaj przez 8-10 minut.
- Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na małym ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Dodaj pokrojonego banana i gotuj na małym ogniu przez kolejne 10 minut.
- Przecedź banany z syropu, wyciskając z nich jak najwięcej syropu.
- Po schłodzeniu syrop przechowuj w szczelnym pojemniku do 2 tygodni.
Czytaj następne
17. 2. 2023
28. 4. 2023