Skip to Content
Szukaj
HB 12 YO Autumn PINING FOR BEAUMONT HR Landscape original

Syropy i likiery - dodaj odrobinę słodyczy swoim koktajlom

18. 2. 2023

Czym jest syrop cukrowy?

Syropy używane w koktajlach to ich słodki mały sekret, który wzniesie Twoje drinki na wyższy poziom. Zasadniczo jest to po prostu połączenie cukru i wody, ale przy odrobinie kreatywności możesz zrobić syropy o bardziej wyrazistym smaku.

Dla tych, którzy mają mało czasu lub po prostu nie mają ochoty na samodzielne przygotowywanie syropów - w niemal każdym sklepie znaleźć można mnóstwo niesamowitych opcji do wyboru.

Aby zrobić własny syrop, zacznij od zmieszania w rondlu równych części cukru i wody i po prostu to zagotuj. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, możesz dodać dowolne dodatki, takie jak świeże owoce, zioła lub przyprawy. Pozwól mieszance gotować się przez kilka minut, aby smaki się połączyły, a następnie odcedź wszelkie cząstki stałe i pozwól syropowi ostygnąć. Voila! Twój własny domowy syrop do koktajli jest gotowy i tylko czeka, aby dodać nutę słodyczy do Twojego drinka. I pamiętaj, jeśli chodzi o syropy, możliwości są nieograniczone, więc baw się eksperymentując z różnymi smakami i kombinacjami.

Syrop cukrowy 1:1

Składniki:

  • 200 g drobnego cukru
  • 200 ml wody

Przygotowanie:

  1. Umieść cukier i wodę w rondlu i delikatnie podgrzewaj
  2. Mieszaj, aby połączyć składniki, dopóki płyn będzie przejrzysty.
  3. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia przed wlaniem do szczelnego pojemnika.
  4. Zwiększ ilość cukru jeśli chcesz by syrop był gęstszy i bardziej słodki.

Syrop z owoców leśnych

Składniki:

  • 200 g cukru
  • 200 ml wody
  • 300 g owoców leśnych (truskawki, maliny, jagody)

Przygotowanie:

  1. Cukier i wodę umieść w rondlu i delikatnie podgrzewaj.
  2. Zdejmij z ognia, wymieszaj z owocami i rozgnieć je za pomocą tłuczka lub widelca.
  3. Odstaw na co najmniej 1 godzinę.
  4. Odcedź mieszankę przez sitko z drobnymi oczkami, dociskając miazgę owocową szpatułką, aby wydobyć z niej jak najwięcej cieczy.
  5. Syrop przechowuj w zamkniętym pojemniku w lodówce.

Syrop o smaku Herbaty Earl Grey:

Składniki:

  • 200 g drobnego cukru
  • 4 x torebki wybranej herbaty
  • 200 ml wody

(Przepis można wykonać z dowolnie wybraną herbatą - oprócz zielonej herbaty.)

Przygotowanie:

  1. Torebki herbaty zalej 200 ml wrzącej wody i parz dwa razy dłużej, niż sugeruje opakowanie.
  2. Przecedź herbatę do rondelka, dodaj cukier i delikatnie podgrzewaj mieszając do momentu, aż cukier się rozpuści.
  3. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia, następnie przelej do szczelnego pojemnika.

Syrop bananowy

Składniki:

  • 200 g cukru
  • 75 ml wody
  • Szczypta soli
  • 3 banany obrane ze skórki i pokrojone na 2 cm kawałki

Przygotowanie:

  1. Do rondelka, postawionego na średnim ogniu, dodaj cukier, wodę i sól.
  2. Doprowadź do niskiego wrzenia i gotując często mieszaj przez 8-10 minut. 
  3. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na małym ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
  4. Dodaj pokrojonego banana i gotuj na małym ogniu przez  kolejne 10 minut.
  5. Przecedź banany z syropu, wyciskając z nich jak najwięcej syropu.
  6. Po schłodzeniu syrop przechowuj w szczelnym pojemniku do 2 tygodni.