Udoskonal swoją technikę muddlingu, czyli ugniatania
28. 4. 2023
Ugniatanie: działanie z pewną siłą, by coś ubić lub spłaszczyć, doprowadzić do nieuporządkowanego lub nieprzejrzystego stanu
Ugniatanie jest dla koktajlu jak mały masaż! Jest to proces kruszenia i mieszania składników na dnie szklanki lub shakera w celu wydobycia ich naturalnych aromatów i olejków. To jak odkrywanie sekretnej skarbnicy smaków ukrytej w owocach, ziołach i przyprawach. I bądźmy szczerzy, kto nie lubi od czasu do czasu nieco pomiażdżyć i porozbijać? To jest jak oczyszczające uwolnienie, a efektem końcowym jest koktajl, który pęka w szwach od mnogości smakowych doznań.
Jak dojść do perfekcji w ugniataniu koktajli?
- Głównym celem nie jest tutaj zmiażdżenie składników na miazgę, ale delikatne wydobycie z nich ich naturalnej esencji, np. soku z owoców.
- Umieść składniki na dnie shakera, szklanki do serwowania lub szklanicy barmańskiej.
- Delikatnie dociśnij moździerz (muddler) do składników, obracając go do połowy wokół szklanki
- Kontynuuj ten ruch, aż składniki się wymieszają (zwykle wystarczy 4-6 obrotów)
- Dodaj pozostałe składniki zgodnie z przepisem na koktajl, w tym lód, i dokończ wstrząsanie/mieszanie napoju
Ugniatanie jest idealną techniką, jeśli używasz składników takich jak świeże zioła, owoce jagodowe lub przyprawy.
Czytaj następne
18. 2. 2023
28. 4. 2023