Likiery do koktajli - przepisy
17. 2. 2023
Likiery do koktajli to lśniące klejnoty świata barmańskiego, dodające blasku, smaku i emocji do każdego drinka, w którym zostaną użyte. Te smakowite alkohole nie znają ograniczeń – występują w każdym kolorze tęczy i niezliczonej liczbie smaków, od klasycznej słodyczy Triple Sec po egzotyczną eksplozję likieru z marakui. A co jest w nich najlepszego? Zrobienie własnego likieru jest dziecinnie proste.
Przy pomocy zaledwie kilku prostych składników, odrobiny wyobraźni i chęci eksperymentowania, możesz stworzyć własne autorskie likiery, które dodadzą magii do koktajli i wprawią Twoje kubki smakowe w oszołomienie. Po co więc zadowalać się gotowymi, dostępnymi w sklepach likierami, skoro możesz stworzyć je sam? Bądź kreatywny i pozwól swoim koktajlowym umiejętnościom wzbić się na wyżyny!
Likier wiśniowy
Składniki:
- 250 ml Hankey Bannister Original
- 500 g drylowanych wiśni
- 500 g drobnego cukru
Przygotowanie:
- Dodaj wszystkie składniki do dużego słoika i szczelnie zamknij.
- Wstrząśnij, aby połączyć składniki.
- Przechowuj mieszankę w chłodnym ciemnym miejscu przez 1 miesiąc, pamiętając, by dwa razy w tygodniu wstrząsnąć słoikiem.
- Przecedź mieszankę i wlej likier do butelek.
- Odcedzone, nasączone wiśnie możesz zachować i wykorzystać np. do dekoracji koktajli.
Likier jeżynowo-malinowy
Składniki:
- 250 ml Hankey Bannister Original
- 500 g jeżyn i malin
- 500 g cukru
Przygotowanie:
- Dodaj wszystkie składniki do dużego słoika i szczelnie zamknij.
- Wstrząśnij, aby połączyć składniki.
- Przechowuj mieszankę w chłodnym ciemnym miejscu przez 1 miesiąc, pamiętając, by dwa razy w tygodniu wstrząsnąć słoikiem.
- Przecedź mieszankę i wlej likier do butelek.
Likier kawowy
Składniki:
Przepis wymaga użycia równych proporcji składników, więc można go przygotować w preferowanej przez siebie ilości.
- 1 część fusów z kawy mielonej
- 1 część drobnego cukru
- 1 część wrzącej wody
- 1 część alkoholu (rekomendujemy Hankey Bannister)
Przygotowanie:
- Do pojemnika, który można szczelnie zamknąć, dodaj cukier i fusy po kawie. Wymieszaj, zamknij pojemnik i pozostaw na noc.
- Gdy cukier nasiąknie aromatami z kawy dodaj wrzącą wodę. Mieszaj, aż cały cukier się rozpuści. Następnie przecedź mieszankę przez filtr do kawy.
- Po przefiltrowaniu dodaj wybrany przez siebie alkohol. Przechowuj w szczelnie zamkniętej butelce przez okres do 3 miesięcy.