Skip to Content
Szukaj

Proces

Whisky Hankey Bannister jest destylowana, mieszana i butelkowana w Szkocji. Dowiedz się więcej o naszych tradycyjnych metodach produkcji.

Crafting Hankey Bannister (8)

Isota Stylu

Nasi śmiali założyciele postanowili stworzyć whisky, która z lekkością oddawałaby ich dwa, jakże różne charaktery. Łączyła ekstrawagancki i towarzyski styl Hankey’a z niezachwianym i przemyślanym podejściem Bannistera do całego procesu produkcji - od destylacji do butelkowania. Tych dwóch mężczyzn, ze wspólną ideą, poświęciło się stworzeniu whisky odzwierciedlającej ich wizję - mieszankę istoty stylu, która będzie zadowalać wszystkich ceniących dobry smak.

Crafting Hankey Bannister (7)

Perfekcyjny Blend

Nasz proces produkcji jest równie wyjątkowy, jak nasza whisky. Hankey Bannister łączy najlepsze whisky słodowe z regionu Highland z delikatniejszymi, lekko aromatyzowanymi whisky zbożowymi z regionu Lowland, tworząc wyjątkową szkocką whisky typu blended. Pojedyncze słody z naszych destylarni - Old Pulteney, Balblair, Knockdhu, Speyburn i Balmenach - są łączone w mistrzowski sposób przez naszego Master Blendera Stuarta Harveya i jego zespół, w efekcie czego powstaje wyjątkowy blend.

Crafting Hankey Bannister (1)

Słód jęczmienny

Cały słód jęczmienny użyty do produkcji Hankey Bannister Original jest suszony powietrzem, bez użycia dymu torfowego, dzięki czemu nasz blend słynie z subtelnych i delikatnych smaków. Taki proces suszenia pozostaje w zgodzie z oryginalną recepturą. Poważnie traktujemy nasze dziedzictwo, dzięki któremu dalej tworzymy wyjątkową historię.

Crafting Hankey Bannister (5)

W dążeniu do perfekcji

Pozostawiony sam sobie, cały nasz destylat dojrzewa w dębowych beczkach przez minimum trzy lata. Proces ten pozwala na ukształtowanie charakteru, smaku i koloru whisky. Do tego każda beczka nadaje mu swoje unikalne cechy i styl.

Crafting Hankey Bannister (11)

Angels Share

W okresie dojrzewania część alkoholu wyparowuje z beczek - to słynna „Dywidenda dla Aniołów” – Angels Share.
W ciągu 3 lat ubytek ten wynosi 9 proc., a w okresie 12 lat utrata wolumenu może wynieść nawet 27 procent. Być może wydaje się to nieuczciwe, ale to właśnie dzięki tym „aniołom” powstaje delikatna, wyśmienita whisky. Wybaczamy wszystko.

Crafting Hankey Bannister (10)

Uwalnianie Smaku

Udowodnione jest, że dobre rzeczy przychodzą do tych, którzy potrafią być cierpliwi. Dlatego dopiero, kiedy nasz Master Blender stwierdzi, że beczka jest gotowa, smaki mogą zostać uwolnione i dopasowane. Proces mieszania przebiega zgodnie z zachowanymi recepturami, whisky słodowe i zbożowe są ze sobą łączone jeszcze zanim zostaną zabutelkowane jako Hankey Bannister.

Crafting Hankey Bannister (12)

Płynne złoto

Nasz Master Blender Stuart Harvey wykorzystuje swoje umiejętności i doświadczenie do tworzenia każdej partii Hankey Bannistera. Destylowany, mieszany i butelkowany w Szkocji.

Powrót do

góry strony